2013. május 16., csütörtök

Fontos szempontok a szigetelés kiválasztásánál


Hőszigetelésnél számtalan változót kell figyelembe venni, amelyek befolyásolhatják, milyen hatékony energia-megtakarítást érhetünk el hosszú távon. Éppen ezért már a tervezéskor nagyon komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a megfelelő típusú anyagot válasszuk a megfelelő helyre.

A legnagyobb haszonnal a homlokzati szigetelés kecsegtet, hiszen a hőveszteség itt a 30-40 százalékot is elérheti, ugyanakkor rendszerint ez a legdrágább munka is, jóval több pénzt igényel, mint a tető vagy a lábazat szigetelése. Ezért is fontos, hogy ne kövessünk el hibákat.

Az anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni a páradiffúziós ellenállást – a legjobb, ha a falak a párát áteresztik, amely így nem csapódik le, a nedvesség nem rongálja meg a falakat és nem jelenik meg penész sem.
A környezetbarát hőszigetelés ennél azért több...
Fontos a nyomószilárdság is. A mechanikai tulajdonságok akkor lehetnek kiemelten fontosak, ha nagyobb épület homlokzatának szigetelését végezzük. Tudni kell például, hogy ilyenkor az alsó két méteren egyáltalán nem szokták ajánlani a kőzetgyapot használatát, mivel annak mechanikai tulajdonságai rosszabbak a polisztirolénál, hosszabb távon deformálódhat, ezzel csökkentve a hatékonyságot. Lábazathoz pedig kifejezetten XPS extrudált polisztirolt ajánlanak, mivel annak nyomószilárdsága kiemelkedően magas, évtizedekig ellenáll a nagyobb terhelésnek is.

Évtizedekről szólva: természetesen az is fontos, hogy mennyire időtálló anyaggal dolgozunk, hiszen nagyon is hosszú távú befektetésről beszélünk. Az anyag tehát legyen minél inkább öregedésálló, ellenálló nem csak az időjárási tényezőkkel, például a kár a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokkal, de az állati, növényi kártevőkkel szemben is. Az épület paramétereitől függően oda kell figyelni arra is, hogy ne csak a hőmérsékletet tolerálja az anyag minél jobban, de tűzállósági besorolása is a lehető legmagasabb legyen.
Élettanilag az is fontos, hogy minél inkább egészségbarát anyagot válasszunk. Hosszú távon a nem természetes alapanyagokból, nem megfelelő eljárással készült vagy rosszul felhelyezett szigetelőanyagok károsak lehetnek az épületben élők egészségére, ezért érdemes fontolóra venni ezt a tényezőt is.

1 megjegyzés:

  1. Why do people like to play blackjack for real money
    Even a seasoned gambler can find many options for making 서울특별 출장샵 the most 의정부 출장안마 of their 문경 출장샵 money. 상주 출장샵 Some of the best blackjack gambling 안동 출장안마 strategies, tips,

    VálaszTörlés